IGAZGATÓI KONFERENCIA - MEGÚJULÓ VALÓSÁGOS ÉS VIRTUÁLIS MÚZEUMI TEREK

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége – többszöri, a koronavírus-járvány miatti időpontmódosítás után – 2021. november 22-én tartja meg Megújuló valóságos és virtuális múzeumi terek, múzeum- és kiállításépítés 2020-2021 című konferenciáját hazai múzeumi igazgatók és felsővezetők számára. A tanácskozás helyszíne a délelőtti program során a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, délután pedig az OMRRK Szabolcs utcai épülete.

Az elmúlt közel egy évtized múzeumfejlesztési programjai számos nagyberuházást indítottak el, amelyek újrafogalmazták a múzeumok és a látogatók kapcsolatát. A megújuló, valóságos múzeumi terek korszerű, 21. századi színvonalon biztosíthatják a gyűjtemények elhelyezését, muzeológiai feldolgozását, műtárgyvédelmi kezelését, az új kiállítások pedig mindemellett többféle módon növelik a hozzáférést. A bővülő szolgáltatások a látogatói komfort bővítéséhez, valamint az akadálymentesítés szélesebb körűvé válásához egyaránt hozzájárulnak.

Hogyan szólnak a látogatóikhoz az épületeiken, a kiállításaikon keresztül a magyar múzeumok a Kárpát-medencében? A konferencia előadásaival, panelbeszélgetéseivel, nyilvános vitáival a múzeumi szakma vezető szakembereit kívánjuk bevonni közös szakmai jövőnk tervezésébe és megvalósításába. Mindezt olyan körülmények között tesszük, amikor az egész világon végigsöprő koronavírus-járvány gyökeresen változtatta meg a múzeumokban dolgozók és a múzeumokat látogatók életét. A múzeumi tevékenységek egy jelentős része átkerült a digitális térbe az eltelt hónapok során. Feladatunknak tekintjük, hogy eszmét cseréljünk e folyamatok legfontosabb tapasztalatairól, de arról is, hogy miként térhetünk vissza a valóságos múzeumi terekbe és kiállításokba, és a fejlesztések nyomán gyökeresen megújuló múzeumi világba.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.    
Részvételi szándékát itt jelezheti 2021. november 15-ig.

A konferenciát élőben az alábbi linken követheti: https://youtu.be/gmE79OAGLM8